18 december 2007

Saftig saffranskaka

Ett recept som jag hittade förra julen, verkligen gillade och därför använde i år igen är den här saffranskakan med apelsin i, totaltsnott från tjejerna i köket. Förutom den härliga juliga smaken blir kakan verkligen saftig. Servera gärna som jag gjorde med en liten fruktsallad, en klick grädde och några hackade mandlar så blir det en perfekt liten adventsefterrätt!


Saffranskaka med apelsin

200 g smör
1 paket saffran (1/2 g)
saft och skal av 1 apelsin
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant. Smält smöret och låt det svalna. Riv apelsinens skal och pressa ur saften från apelsinen. Vispa ägg och socker luftigt och vitt. Tillsätt saffran, smör, mjölk samt apelsinskal och -saft. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten. Häll i formen och grädda i 175°C, i nedre delen av ugnen, ca 40 min. Låt svalna innan servering.

Inga kommentarer: