18 november 2007

Klassisk amerikansk pumpapaj

November är ju verkligen pumpans högtid, både för dekoration och för matlagning! Pumpasoppa, pumpabröd - det finns ju hur mycket som helst man kan göra med en liten pumpa. Jag gjorde en klassisk pumpapaj, visserligen några helger för sent för Halloween och Allhelgona men ändå. God blev den, även om jag nog nästa gång (nästa år gissar jag...) ökar på kryddmängden rejält, speciellt vad gäller kanelen.


Amerikansk pumpapaj

100 g smör
3 dl vetemjöl
2-3 msk kallt vatten

3 dl kokt pumpa (ca 1 kg pumpa med skal)
1/2 tsk salt
1 tsk strösocker
1/2 dl vatten
2 dl farinsocker
1 tsk ingefära
1 1/2 tsk kanel
1/2 tsk nymalen muskot
1/2 tsk malda kryddnejlikor
3 dl matlagningsgrädde
ca 1 dl mjölk
3 ägg

Ta bort skal och kärnor från pumpan och skär pumpaköttet i tärningar. Koka tillsammans med vatten, salt och strösocker i en kastrull under lock i ca 4o minuter eller tills pumpan känns mjuk. Låt rinna av i sil och svalna. Gör pajdegen genom att smula smöret i mjölet. Häll i vattnet och tryck snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylen i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. När ugnen är varm, förgrädda pajskalet i ca 10 minuter. Rör under tiden pumpan till ett mos. Blanda i kryddorna och smaka av. Blanda därefter i matlagningsgrädde, mjölk och ägg. Häll smeten i pajskalet och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen har stelnat i mitten. Känn efter med en sticka. Servera ljummen eller kall tillsammans med en klick vispgrädde.

Inga kommentarer: