25 november 2007

Vaniljkaka med chaikryddat strössel

En av mina favoritdrycker så här i höst- och vintertider är chaite i alla dess varianter. Ge mig kryddat te, varm mjölk och lite råsocker och jag är lycklig hur länge som helst. Espresso Houses chailatte är också en favorit (men lite väl sockrig för att dricka varje dag kanske). Hur som helst, vad kan då vara bättre att baka än en vaniljsmakande kaka med chaikryddat strössel ovanpå? Precis. Baka genast! Och njut med te... kanske chaite rentav?

Receptet är ursprungligen amerikanskt och sour cream är en av ingredienserna. Jag tog lätt crème fraiche eftersom det var det jag hade hemma med gräddfil går nog lika bra.

Vaniljkaka med chaiströssel
(1 kaka)

Strösslet:
3/4 dl strösocker
3/4 dl brun farin
1 tsk kanel
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk kardemumma
1 krm malen kryddpeppar
1/4 tsk salt
3 3/4 dl vetemjöl
125 g smör, smält

Kakan:
4 1/4 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
175 g smör
2 1/2 dl socker
2 stora ägg
1 1/2 tsk vaniljsocker eller vaniljextrakt
1 1/2 dl crème fraiche av valfri fetthalt (eller gräddfil)

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröda en kakform, 24 cm i diameter. Blanda alla strösselingredienser förutom smöret i en skål. Rör ner det smälta smöret och när konsistensen är som våt sand ungefär, klumpa ihop degen med fingrarna till "kulor" av olika storlekar. Blir degen väldigt smulig, ha i lite mer smör och försök igen. Ställ skålen åt sidan. I en ny skål, blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker. Vispa smör och socker fluffigt i en annan bunke, rör därefter i äggen ett i taget. Blanda ner mjölblandningen och crème fraichen. Häll smeten i formen och fördela strösslet jämnt över kakan. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Känn efter med en sticka då och då mot slutet. Låt svalna innan kakan delas.

Inga kommentarer: