09 oktober 2007

Saffranspannkaka (typ)

Köpte hem ett paket färdig risgrynsgröt, på eget initiativ till mannens stora förundran. (Han älskar färdiggröt, jag tolererar att han köper den.) Än underligare tyckte han det var att jag skulle ha den till en efterrätt och så tjatade han om den här efterrätten hela helgen. På söndagskvällen när vi var lagom trötta och bara kände för något snabbt och sött fick han sin älskade gröt - men i lite annan form: en lite lagom fuskig saffranspannkaka! Gotlänningar tycker säkert att det är totalfusk men jag tycker att den var alldeles lagom lätt att fixa till!

Saffranspannkaka
(4 port)

500 g färdigköpt risgrynsgröt (1 "korv")
2 ägg
3/4 dl grädde (matlagningsgrädde funkar bra!)
2 msk socker
1 paket saffran
1/2 dl hackad mandel eller hackade hasselnötter
ev 1 dl russin

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa samman grädde och ägg i en bunke. Blanda i gröten, sockret, saffran, mandel och eventuellt russin. Häll smeten i en liten smord ugnssäker form. Grädda i mitten av ugnen tills smeten stelnat och ytan fått fin färg, 20-30 minuter. Servera ljummen med sylt och gärna lite grädde.

(På bilden syns en pöl av matlagningsgrädde för det var all grädde som vi hade hemma. Kan tänka mig att lättvispad vispgrädde också funkar...)

1 kommentar:

Anonym sa...

En kul och god efterrätt! Behöver dock (hemmagjord) sylt på sig för att bli fulländad!