Det här är en typisk Helena-rätt: kyckling och grönsaker i lätt sås med asiatiska influenser. Basmatiris till. Röd chili i såsen, såklart från egna plantan i köksfönstret.
Det går alldeles utmärkt att improvisera med sojasorterna men tänk på att behålla ett uns sötma i såsen från till exempel råsocker eller i det här fallet skogshonung. Testa med andra grönsaker också!
Kyckling med broccoli i sojasås
(2 port)
2 kycklingfiléer, strimlade
2 msk soja (t ex hälften ketjap manis, hälften thailändsk/japansk)
1 msk risvinäger
1 tsk honung (eller mer om inte ketjap manis används)
1 vitlöksklyfta, hackad
1/2-1 röd chili, finhackad
1 msk olja
1 broccoli, i buketter
1 tsk maizena, utrört i 1 msk vatten
2 msk rostade sesamfrön
Blanda soja, risvinäger, honung, vitlök och chili i en skål. Fräs kycklingen och broccolin i oljan i en stor panna några minuter tills kycklingen är genomstekt. Häll över sojablandningen. Häll i 1 1/2 dl vatten och låt puttra några minuter. Blanda maizena och vatten och häll i grytan. Låt koka upp och rör försiktigt till såsen har tjocknat något, ca 1 minut. Strö ev. rostade sesamfrön över. Servera med ris.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar