14 oktober 2007

Pasta med rostad vitlöks- och basilikasås

Det ursprungliga receptet på den här pastan med rostad vitlök, soltorkade tomater och annat gott i såsen kommer från tidningen Mat & vänner, men då var det tänkt som en kall pastasallad med dressing till. Jag gjorde om och förenklade lite och nu funkar det precis lika bra som varm middag en kall höstdag! Testa att ha lite parmaskinka till. (Känns det som mycket vitlök med tre klyftor, tänk på att vitlöken får en mycket mildare smak av ugnsrostningen.)

Pasta med rostad vitlöks- och basilikasås
(2-3 port)

1 paket färsk pasta, exempelvis spenattagliatelle
1 dl soltorkade tomater
1 dl basilika
3 vitlöksklyftor (eller 1 solovitlök)
1 tsk olivolja
2 dl crème fraiche
salt, peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg vitlöksklyftorna i en ugnsfast form och droppa lite olivolja över. Stek i ugnen ca 15 minuter. Finhacka de soltorkade tomaterna och lägg i en skål. Häll kokande vatten över så att det täcker och låt stå några minuter. Koka pastan. När vitlöksklyftorna är rostade och fina, ta ut dem och skala dem ev. (om du inte redan har gjort det). Mixa vitlök, crème fraiche, basilika, avrunna soltorkade tomater, olivolja, salt och peppar. Blanda ner såsen i pastakastrullen och servera genast!

Inga kommentarer: