04 oktober 2007

Äppelmuffins med kardemumma och kanel

För att fortsätta på hösttemat vad gäller ingredienser: de här muffinsarna är riktigt goda. Saftiga. Väljer konsekvent att använda grovkrossade (mortlade/shakade alltså) kardemummakärnor istället för färdigmalen kardemumma - tycker att det smakar mer och så luktar det så gott...

Äppelmuffins med kardemumma och kanel
(12 st)

2 ägg
2 dl strösocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 tsk grovkrossade kardemummakärnor
1 stort äpple eller 2 små
2 msk malen kanel
2 msk farinsocker

Sätt ugnen på 225 grader. Sätt ut muffinsformar eller smörj en muffinsform. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och tillsätt tillsammans med mjölken. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma och rör försiktigt ner i smeten. Häll i muffinsformarna - de bör vara ungefär halvfulla. Skala äpplet och skär i tunna klyftor, lägg i skål och häll kanel och farinsocker över. Vänd klyftorna så att de täcks på båda sidorna. Ställ ner ca 2 äppelklyftor i varje muffinsform lite på snedden så att de sticker upp en bit. Grädda i ca 10 minuter mitt i ugnen.

1 kommentar:

Anonym sa...

SJälv ska jag baka äppelscones....inte så dumt det heller.