30 september 2007

Lingon- och kardemummakaka

Efter en tråkig dag inomhus när allt det där som borde ha gjorts tidigare (typ plocka bort sommarkläderna) gjordes tyckte jag att vi var värda en liten kaka. Eftermiddagsfika är underskattat. Eftersom jag har snöat in på höstiga ingredienser just nu och dessutom har en massa egenplockade norrbottniska lingon i frysen är det kanske inte så konstigt att det blev en kaka med lingon och kardemumma.

Till den ljumma kakan är det gott med en röra av något slag - testa crème fraiche eller yoghurt med lite vaniljsocker i. Grädde och glass funkar ju också alltid.

Lingon- och kardemummakaka

125 g smör
2 1/2 dl råströsocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3/4 tsk kardemummakärnor, grovkrossade
1 1/2 dl lingon (frysta går bra)
1 msk råströsocker eller pärlsocker att strö ovanpå kakan

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröda en form med löstagbar kant, 22-24 cm i diameter. Rör ihop smör och socker. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och kardemummakärnor och rör ned i smeten. Tillsätt till sist lingonen och rör om försiktigt. Häll/bred ut smeten i formen. Strö över råströsocker eller pärlsocker. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Servera ljummen med t ex en klick matlagningsyoghurt blandat med vaniljsocker.

Inga kommentarer: