12 september 2007

Kantarellrisotto

Förutom mängder med björnbär hittade vi även svamp i helgen. Inte många svampar (i alla fall inte ätbara) men... tre små kantareller. De hamnade i en risotto tillsammans med köpechampinjoner. Och visst gav kantarellerna smak! (Tror inte att de syns på bilden dock...)


Klassisk risotto med vitt vin och svamp
(4 port)

1 gul lök, finhackad
olivolja eller smör
3 dl vitt vin
7 dl buljong (alltså typ 1 1/2 tärning)
4 dl arborioris
svamp av valfri sort i valfri mängd
salt, peppar
parmesan

Fräs löken i olja/smör. Efter någon minut, rör ner riset. Låt det fräsa någon minut men absolut inte brännas vid. Häll på det vita vinet. Koka upp buljongen (jag brukar köra vatten i vattenkokaren). När vinet har kokat in, rör ner ca 3 dl vatten och buljongtärningarna. Låt risotton koka långsamt och späd med mer vatten kontinuerligt. Under tiden, hacka svampen och stek i en stekpanna i smör. Ställ åt sidan. När risotton är krämig men riset ändå har lite kärna kvar, dvs. ca 20-30 minuter (smaka ofta mot slutet) - rör ner riven parmesanost och svampbitarna. Smaka av med salt och peppar. Ha gärna i hackade örter också, t ex persilja!

Inga kommentarer: