28 september 2007

Hjortfärs- och savoykålsfräs med äpple och lingon

Hittade hjortfärs till helt ok pris och kombinerade med andra höstsmaker - kål, äpple och timjan. Eller kålen smakar väl inte så mycket egentligen men ger fin färg åt rätten. Hittade receptet i ett gammalt nummer av Allt om Mat.

Tyvärr tog jag den lingonsylt utan tillsatt socker som vi hade hemma som tillbehör - helt fel. Måste börja inse att "utan tillsatt socker" betyder "en massa sötningsmedel tillsatt istället"... Ta hellre rårörda lingon eller någon god lingonsylt!


Hjortfärs- och savoykålsfräs med äpple och lingon
(4 port)

1 pkt bacon (140 g)
250 g savoykål (dvs. ca ett halvt huvud)
1 gul lök
400 g hjortfärs eller nötfärs
1 tsk timjan
1 msk smör
1 msk olja
1 msk maizena
4 dl vatten
2 msk konc kalvfond
salt, peppar
1 äpple

Finstrimla och knaperstek bacon, ställ åt sidan. Finstrimla kålen. Skala och finhacka löken. Bryn lök, nötfärs och timjan i smör, lägg i kålen och låt den fräsa med någon min. Rör ut maizenan i vattnet och häll i grytan tillsammans med kalvfond. Peppra. Låt puttra ihop några minuter tills grytan har tjocknat något. Smaka av med salt och peppar. Fintärna äpplet, rör ner det i fräset och strö över baconet. Servera med kokt potatis och rårörda lingon.

Inga kommentarer: