14 augusti 2007

Rödbetsbullar

Vad mer göra med en påse rödbetor? Ja just det, baka bröd! Funkar precis lika bra att baka på morötter. Tänk på att arbeta degen ordentligt!

Ogräddade rödbetsbullar!

Rödbetsbullar
(ca 20 st)

3-4 färska rödbetor (ca 300 g) alt. 3-4 morötter (ca 300 g)
50 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
13-14 dl vetemjöl (780-840 g) + ca 1 dl mjöl till utbakning
1 tsk honung
50 g jäst
2 dl havregryn eller vetekli
4 dl fingervarm mjölk

Skala och riv rödbetor eller morötter fint var för sig, häll bort eventuell saft. Lägg 13 dl vetemjöl och grynblandning i en skål eller i köksmaskinens skål. Dela smöret i bitar och lägg det på mjölet. Lägg också i salt, honung, riven rödbeta eller morot och jästen delad i mindre bitar. Värm mjölken och häll i skålen. Arbeta degen väl, ca 5 minuter i maskinen eller 10 minuter för hand. Tillsätt ev mer mjöl. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela i 20 delar, forma till runda bullar. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Lägg över en bakduk och låt jäsa 15-20 minuter till. Strö ev lite vetemjöl över bröden och grädda mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Från Allt om mat

1 kommentar:

Unknown sa...

Kan man använda filmjölk istället för mjölk?