11 augusti 2007

Crab cakes med chilimajonnäs

I den fortsatta utrensningen hittade jag en burk salladskrabba i skafferiet. Vet faktiskt inte när jag köpte den och vet inte om jag hade några planer för den ens då. Kom dock på att crab cakes vore superbt till middag och vips fixades en smet till. Och ja, det blir säkert godare med riktigt krabbkött i men salladskrabban funkar också, speciellt med en spicy sås till. En flaska chilivitlökssås (ej söt) fanns nämligen också i skafferiet.

Apropå krabbor - visste ni att den japanska jättekrabban kan ha 3,7 m i räckvidd mellan klorna? Det är därför jag inte dyker.
(Bild & fakta från ungafakta.se)












Crab cakes med chilimajonnäs
(2-3 port)

Chilimajonnäs:
1 dl majonnäs
2-3 tsk chilivitlökssås (eller 1 röd chili, finhackad + 1 vitlöksklyfta, pressad)
1 1/2 tsk citronsaft
Crab cakes:
1 msk olivolja
1 röd paprika, finhackad
1 röd lök, finhackad
1/2 liten röd chili, urkärnad och finhackad
1 burk salladskrabba (liten, typ 120 g krabbkött)
1 ägg
3 dl ströbröd

Blanda majonnäs, chilivitlökssås (eller chili och vitlök) med 1 1/2 msk citronsaft. Ställ kallt. Värm 1 msk olivolja i en stekpanna. Lägg i paprika, lök och chili, fräs i 3 minuter. Lägg i en skål. Blanda i krabbköttet, ägg, 2 msk chilimajonnäs, 1 msk citronsaft och därefter 1 dl ströbröd. Smeten ska vara ganska fast! Är den för lös, ha i mer ströbröd. Ställ skålen med smet kallt i minst en timme, gärna längre. När det är dags att äta, gör biffar av smeten och vänd dem i ströbröd. Stek i 2 msk olja, några crab cakes i taget, ca 3-4 minuter på varje sida beroende på storlek. Servera med chilimajonnäs, citronklyftor och sallad.

Inga kommentarer: