10 juli 2007

Pannbiffar med grekisk touch

Vi fortsätter på det grekiska temat tycker jag... i alla fall har det blivit så den här veckan! Därav detta recept på grekiska pannbiffar (eller köttbullar för den som vill). Enligt konstens regler ska det vara lammfärs i bullarna men nöt- eller blandfärs funkar ju också såklart! Vill man ha lite variation i maten - blanda i lite chili eller byt ut örterna. Servera med t ex klyftpotatis, tzatziki, tomat- och löksallad...

Grekiska pannbiffar
(4 port)

600 g köttfärs (helst lammfärs)
1 skiva franskbröd eller rostbröd, fryst
3 msk vitt vin (eller 1/2 pressad citron + lite vatten)
1 gul lök, finhackad eller riven
olivolja
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk persilja, hackad
1 msk mynta, hackad
1/4 tsk kanel
salt, peppar

Riv det frysta brödet på rivjärn till smulor. Blanda med vitt vin (eller vatten + citron), lök, olivolja, pressad vitlök, örter, kanel, salt och peppar. Låt stå ca 10 minuter. Blanda i färsen och forma till biffar av valfri storlek. Grilla eller stek dem. Jag brukar bryna dem i stekpanna och därefter steka färdigt i ugnen.

(Till min stora skam kommer jag inte ihåg var receptet ursprungligen kommer ifrån...)

Inga kommentarer: