09 juli 2007

Grekisk paj med aubergine och fetaost

Hade en middag- och biokväll igår med vänner. Hade egentligen utlovat moussaka men kände inte för att göra vitsås så det fick bli en paj istället som i alla fall hade vissa ingredienser gemensamt med moussaka. Främst auberginen faktiskt... Hur som helst, ursprungsreceptet är från Allt om Mat men jag lade till grillad paprika (för att vi hade det hemma...) och crème fraiche samt bytte ut den rekommenderade myntan mot persilja.

På fotot nedan ser pajen kanske inte så färgstark ut men det är helt enkelt för att jag jag glömde att dekorera den innan servering... hade egentligen tänkt persilja eller någon annan örtkrydda på och kanske några hackade tomater. Så blir det ibland men det är väl ändå smaken som är huvudsaken?

Till pajen hade vi tomatsallad, tzatziki, aubergineröra (med vitlök, utan citron!), myntayoghurt och bröd.

Grekiskinspirerad paj med köttfärs, aubergine och fetaost
(4-6 port beroende på hunger...)

Pajdeg:
4 dl fullkornsvetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
1-2 auberginer
lite salt
1 stor gul lök
1-2 vitlöksklyftor
olivolja
600 g nötfärs
2 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1/2 dl hackad persilja
200 g fetaost
2 ägg
1 burk lätt crème fraiche

Gör degen först: nyp ihop mjöl och smör i en bunke. Blanda i vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en pajform ca 28 cm i diameter, nagga i botten och på kanterna och ställ formen i kylen ca 30 minuter (frysen kortare tid funkar ju också). Skär auberginen i skivor och lägg i durkslag. Strö över lite salt och låt rinna av ca 15 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Torka av aubergineskivorna med hushållspapper och lägg på plåt med bakplåtspapper. Drissla lite olivolja över och grilla i ugnen tills de är gyllenbruna (ca 10 minuter). Skala och finhacka lök och vitlök. Bryn i olja i en stekpanna någon minut. Tillsätt färsen och fräs några minuter. Blanda i sambal oelek och smaka av med salt. Låt fräsa ca 5 minuter. Ta av från värmen.

Grädda pajskalet i ugnen ca 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader. Skär under tiden hälften av fetaosten i tärningar. Blanda i persiljan, fetaost, de två äggen (ihopvispade) och crème fraiche i färsröran. Lägg hälften av aubergineskivorna i botten av pajformen, därefter färsröran, därefter resten av auberginen. Strö resterande fetaostkuber ovanpå. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Strö hackad persilja och ev hackade tomater ovanpå strax innan servering.

1 kommentar:

Anonym sa...

Som en av gästerna kan jag verkligen rekommendera denna paj! Supersmarrig! Och mäktig... Aubergineröran var ju riktigt god också! Tack så mycket än en gång!