När vi kom hem från semestern hade mamma (på tillfälligt besök) lagat ännu en familjeklassiker: kyckling marengo. Enligt uppgift kommer namnet från en liten by som Napoleon bodde i dagen innan ett viktigt slag. Napoleon åt grytan och kunde därefter kriga hela dagen och vann väl förmodligen också. Hur som helst, grytan passar även oss ickekrigare för den är god och fixas snabbt till!
Kyckling Marengo
(4 port)
4 kycklingfiléer (eller kycklinglår)
1 burk hela tomater
100 g små färska champinjoner
1 gul lök eller smålökar
smör
2 dl torrt vitt vin
1 tsk koncentrerad kycklingfond
salt, peppar, örtkryddor
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar (behåll låren hela). Dela löken i klyftor (behåll smålökarna hela). Borsta champinjonerna. Bryn kycklingen i fettet tillsammans med svampen och löken. Tillsätt kycklingfond, vin, tomater med spad, salt och peppar. Koka under lock på svag värme ca 30 minuter. Smaksätt med örtkryddor efter smak. Red ev. med lite maizena om du vill ha en lite tjockare gryta. Vinet kan bytas ut mot vatten och pressad citronsaft.
1 kommentar:
Ett alldeles utmärkt recept. Fast jag brukar använda färska skållade tomater, delade i halvor eller fjärdedelar. Då får man vara lite mer generös med vinet för att kompensera vätskebortfallet. Man kan ju spä efter hand om det ser ut att behövas. Och använder man kycklinglår eller styckar en hel kyckling själv (Napoleons kock nackade nog en höna) kanske det behövs lite längre koktid än 30 minuter. Grytan går utmärkt att göra i förväg och värma också.
mamma
Skicka en kommentar