05 juli 2007

Citronsoppa med ris och kyckling


Vad passar bättre en superregnig kylig sommarkväll än en soppa? I härliga boken Soppor, bröd och röror av systrarna Eisenman hittade jag receptet på avgolémono - grekisk citronsoppa med ris och kyckling. Citronen gör det lilla extra i soppan som är smakrik, mättande i och med riset samt enkel att fixa till!

Citronsoppa med ris och kyckling
(4 port)

1 gul lök, finhackad
olivolja
1 purjolök, strimlad
ca 400 g kycklingfilé
1 1/2 liter hönsbuljong
2 dl långkornigt ris (basmati funkar)
4 msk citronsaft, helst färskpressad
2 ägg
peppar
persilja, hackad

Fräs lök i olivoljan i några minuter i en stor kastrull. Tillsätt purjolöken och fräs några minuter till. Skär kycklingfiléerna i 2 cm stora bitar och bryn dem i kastrullen någon minut. Tillsätt buljongen och riset. Låt småkoka i ca 15-20 minuter tills riset är färdigt. Sänk värmen under kastrullen. Knäck äggen i en skål och vispa upp dem med en gaffel. Häll äggblandningen i soppan under omrörning. Rör några minuter tills soppan har tjocknat något. Låt inte soppan koka! Smaka av med salt och peppar och garnera med persilja innan servering.

(I originalreceptet ingår 2 selleristjälkar som skivas och får fräsa med purjolöken. Gillar man selleri kan man ju ha i det också...)

1 kommentar:

Anonym sa...

Riktigt gott kan jag intyga! Mumma!