29 juli 2007

Choklad- och hallonmums i ugn

Gjorde en ny typ av bakad godiskaka igår. Utgick från ett recept i Allt om Mat, ett sådant där "barn lagar själva"-recept, och resultatet blev ett sött knaprigt chokladigt tjockt flarn. Enligt Allt om Mat ska man ha jordgubbar och/eller physalis på - jag tog frysta hallon vilket funkade alldeles utmärkt. Utan hallonens syrlighet hade kakan nog blivit olidligt söt. Att minska ner på sockermängden är nog ingen omöjlighet faktiskt... Kan nog vara gott med mörk choklad på också för en lite vuxnare smak.


Havrerutor med vit choklad
(1 form 20x30 cm, ca 50 bitar)

175 g smör
1/2 dl ljus sirap
70 g mörkt muscovadosocker + 30 g råströsocker (eller 100 g ljust muscovadosocker)
8 dl havregryn
200 g vit choklad
2 dl frysta hallon

Sätt ugnen på 200 grader. Klä formen med bakplåtspapper. Smält smöret i en stor kastrull, blanda i sirap och socker. Rör tills sockret har löst sig. Rör i havregrynen. Ta av kastrullen från värmen. Hacka hälften av chokladen och rör ner i smeten. Bred ut i långpannan och grädda ca 20 minuter i mitten av ugnen. Smält under tiden resten av chokladen över vattenbad. När kakan är färdig, ta ut och strö de frysta hallonen över. Ringla sedan chokladen över hallonen. Skär kakan i bitar medan den är varm men ät den gärna kylskåpskall.

1 kommentar:

Anonym sa...

MMMM detta låter ju fantastiskt gott. Och absolut inte den värsta kaloribomben. (Tänker på bikikin nästa år)
Måste prövas.