28 juli 2007

Dubbelchokladkaka

Hittade via bloggar hit och dit en variant på Nigellas kaka Double Chocolate Syrup Cake. Enligt receptet (som finns bl.a. här) ska man täcka formen med plastfolie som sedan gräddas. Det struntade jag helt i. Likaså anvisningarna att göra degen i mixer, funkade precis lika bra med slev. Dessutom gjorde jag bara halva satsen så i en 24 cm-form blev kakan ca 1 cm hög och gick mycket snabbt att grädda. Lade till lite mörk choklad i syrupen också. Resultatet - en otroligt lättgjord och saftig chokladkaka med glasyr!

Dubbelchokladkaka
(en liten kaka)

100 g vetemjöl
1 1/2 kryddmått bikarbonat
25 g kakao
85 g strösocker
50 g råströsocker
75 g smält smör eller flytande margarin
1/2 msk vaniljsocker
1 ägg
1/2 dl mjölk
lite mer än 1/2 dl vatten (60 g om vi ska vara exakta)

Syrupen:
1 msk kakao
60 g vatten
50 g socker
ev. några bitar mörk choklad

Sätt ugnen på 170 grader. Smörj och bröa en teflonform. Blanda ihop alla torra ingredienser till smeten. Rör i det smälta smöret. Tillsätt därefter ägg och mjölk, rör om. Häll i det kokande vattnet och rör om. Häll smeten i formen. Grädda i ca 10-15 minuter - håll koll på kakan och kolla med provpinne då och då!

Under tiden, gör glasyren genom att koka ihop ingredienserna till syrupen till en lite mer trögflytande glaze. Ta ut kakan ur ugnen, vänd upp på tallrik (med ovansidan uppåt) och stick små hål med t.ex. provpinnen. Häll glasyren över kakan och låt den sjunka in en stund. Servera som den är eller med glass! (Eller som på bilden: med frysta hallon ovanpå!)

Inga kommentarer: