Äter frukost med en vän på Espresso House då och då och förundras alltid över deras scones, särskilt den grova varianten. De liknar liksom inte de scones jag vanligen gör på helgerna, även om jag försöker med dinkelmjöl och andra grövre sorters mjöl. Alltså var det idag dags för del ett av det stora sconesexperimentet. Här ska fås fram goda grova scones! Och hur gick det? Inte helt illa faktiskt. Vet inte om de liknar Espresso Houses scones men goda blev de!
Några mindre justeringar till nästa gång bara (bl.a. kanske jag ska kolla att vi har smör hemma innan jag börjar baka...) - så det borde bli bra enligt följande:
Grovscones med havregryn
(2 kakor)
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl ljust fullkornsmjöl
1 dl grova havregryn
1 krm salt
2 tsk bakpulver
35 g smör (men jag skulle nog rekommendera 50 g... hade inte mer helt enkelt)
1 ägg
1-1,5 dl mjölk (tog lite på känn)
Rör ihop de torra ingredienserna, därefter smöret, ägget och sist mjölken. Grädda i ugnen i 250 grader i ca 10 minuter. Rekommenderat tillbehör: lemon curd...
2 kommentarer:
Låter som en perfekt del av en smarrig brunch, gärna i kombination med sommar, sol och goda vänner. Inte sant? ;-)
Jättegoda scones blir det om man köper ett paket av kungsörnens grova dinkelmjöl och följer receptet på baksidan av paketet. (Det fungerar säkert lika bra med andra mjölfabrikanter också, men då får man inte receptet på köpet.)
Skicka en kommentar