19 februari 2007

Tema soppor

Trots att jag tänkte använda GI in the city som bas för temaveckan den här gången så... har jag faktiskt ändrat mig, har nämligen kommit in i en akut-längtan-efter-soppor-fas. Alltså blir det tema soppor!

Började temaveckan starkt idag med en soppa till vilken vi hade allt som behövdes hemma (annars gapar grönsakslådan i kylskåpet ganska tom): majssoppa med sweet chili. Hittade receptet på Aftonbladet men det är ett recept från favoriterna Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman ur boken Soppor, bröd och röror (ja, den vill jag också ha!). Är dock inte helt nöjd med soppan: dels fastnade majsskalen i tänderna, dels var det för lite sweetchili för min smak. Det sistnämnda gick ju lätt att fixa till med lite sweetchili i tallriken, värre var det med majsskalen. Kanske mixade jag den för lite?

Majssoppa med sweet chili
(2 port)

1/2 gul lök
1/4-1/2 röd chili
olja att steka i
1 stor potatis
1 burk majs
1/2 l grönsaksbuljong
1/4 dl sweetchilisås
salt, peppar

Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och hacka chili. Fräs alltsammans i olja i några minuter Skala och skär potatisen i bitar och lägg ner dem i kastrullen tillsammans med majsen. Häll på buljong och låt soppan puttra i cirka 15 minuter eller tills potatisen är mjuk. Kör soppan i matberedare tills den är slät eller använd stavmixer. Rör i sweetchilisåsen och värm soppan. Smaka av med salt och peppar och servera genast.

Inga kommentarer: