26 februari 2007

Färdiga köttbullar... fast roligare

En av mina och mannens standardrätter när vi var fattiga studenter var dessa kryddiga köttbullar med fruktig couscous. Anledningen var nog att köttbullar och couscous hade vi alltid hemma (och har väl fortfarande) och båda delarna blir lite roligare med kryddor som citron, persilja och garam masala. Tillbehören kan ju varieras, idag blev det sallad på skivad apelsin och rödlök. Receptet är från Allt om Mat från början men anpassat efter vår smak.

Kryddiga köttbullar med fruktig couscous
(4 port)

125 g torkad frukt (ex aprikoser, katrinplommon, fikon...)
1 kanelstång
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
3 dl couscous
1 tsk olja
1 tsk mald spiskummin

Köttbullar:
450 g köttbullar
smör till stekning
2 tsk garam masala
1 msk flytande honung
1/2 - 1 dl hackad bladpersilja
rivet skal från 1/2 citron
saft från 1/2 citron
peppar

Skär den torkade frukten i mindre bitar. Koka frukten, buljongtärningen och kanelstången i vattnet i 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör ner couscous, olja och spiskummin. Låt alltsammans svälla 5 minuter under lock. Under tiden, stek köttbullarna i smör tillsammans med garam masala i några minuter. Tillsätt honung, bladpersilja, citronskal och citronsaft. Peppra! Stek några minuter till. Servera med tillbehör efter smak, gärna något med apelsin.

Inga kommentarer: