Jag skickade M till ICA för att köpa 250 g vitkål (till svarta lådan nedan). Han kom hem med 1,4 kg vitkål vilket var den minsta biten de hade. Alltså blev det mycket vitkål över! Dessutom hade jag lyckats förtränga att jag tog fram ett paket med 500 g vildsvinsfärs för tining och sedan inte använde det i maten. Och så blev det ris över från middagen. Vad tror ni det blev av vitkål + ris + färs? Jo just det, kålpudding! (Tror att det är ett Tina-recept från början)
Kålpudding
(6 port)
ca 1 kg vitkål
2 msk sirap
salt, peppar
500 g färs
2 gula lökar, finhackade
1/2 röd chili, finhackad
1-2 dl ris, kokt
1 ägg
2 dl mjölk
1 msk sirap
salt, peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka kålen i mellanstora bitar (typ 2 cm i diameter). Bryn kålen i stekpanna/gryta tills den har mjuknat och fått lite färg. Detta tar en stund men sätt plattan på svag värme, sätt på locket och låt vara med omrörning då och då. Smaksätt med sirap, salt (ganska rejält - smaka!) och peppar. Blanda ihop löken, riset, ägget, mjölken, chilin och färsen till en ganska lös smet, smaksätt med salt, peppar och sirap. Lägg hälften av kålen i en ugnsfast form, bre färsröran över och lägg resten av kålen överst. Stek i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Börjar kålen se bränd ut, täck med ugnsfolie eller bakplåtspapper. Servera med rårörda lingon eller lingonsylt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar