02 februari 2007

Svarta lådor och svalkande apelsiner

Igår fick vi lite oväntat en middagsgäst och ur gömmorna rotade jag fram ett gammalt nummer av Allt om mat i vilket den genialt enkla köttfärsrätten svarta lådan finns. Det låter ju ganska dramatiskt men är helt enkelt en köttfärsrätt med asiatisk touch. Var vinnarreceptet i 2004 års köttfärstävling faktiskt. Gott, billigt och enkelt. Ett tips är ju att strimla vitkålen med osthyvel! Utöver gurkan hade vi tunt skivad apelsin blandad med tunt skivad rödlök till, gav en intressant smakbrytning.

Svarta lådan
(4-5 port)

400 g nötfärs
1-2 gula lökar
1 purjolök
250 g vitkål (ca 4 dl strimlad)
smör/olja
5 msk japansk soja (alltså ljusare än kinesisk)
5 msk balsamvinäger
3 msk farinsocker
1/2-1 röd chili, finhackad (med eller utan kärnor beroende på chilins styrka)
1 vitlöksklyfta, finhackad

Hacka löken. Strimla vitkål och purjo. Stek lök och färs i smör/olja. Ta upp färsblandningen ur stekpannan och fräs istället vitkål och purjo. När kålen mjuknat något, blanda ner färsblandningen och kryddorna inkl. chili och vitlök. Koka ca 10 minuter under lock. Smaka av med salt. Servera med ris och skivad gurka smaksatt med sweetchilisås.

Inga kommentarer: