I fredags hade vi lite sällskap av vänner till middag. Fixade en lammfärslåda som gick snabbt att laga vilket är en fördel när det är kväll efter arbetsdag. Recept från... Skånska dagbladet tror jag men lite tillfixat. Tänk på att inte göra ostsåsen för tunn, annars blir lådan väldigt lös i konsistensen!
Lammfärslåda med grönsaker och ostsås
(5-6 port)
700 g lammfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl rödvin
2 msk tomatpuré
1 msk stött torkad rosmarin
1 msk kalvfond
salt, peppar
1 msk olivolja
Till ostsåsen:
ca 4 dl mjölk
ca 2 dl matlagningsgrädde
3 dl riven ost (gärna mozzarella eller fetaost)
Till lådan:
2 auberginer
2 zucchini
5-6 tomater
2 paprikor, gärna olika färger
1 gul lök
1 msk rosmarin
Skär auberginerna i knappt centimetertjocka skivor. Bryn dem i ugnen med lite olivolja över. Salta lätt. Skala och finhacka en gul lök. Fräs lökhack och köttfärs med olivolja i en gryta eller panna. Pressa i vitlök, klicka i tomatpuré och krydda med rödvin, tomatpuré, finstött rosmarin och kalvfond. Låt allt steka samman till en fast köttfärsröra. Smaka av med salt och peppar mot slutet. Koka upp mjölk och grädde, tillsätt riven ost. Anpassa tjockleken på såsen med ev. mer mjölk. Skiva zucchini och tomater. Skär paprikorna i bitar och skiva löken. Varva köttröra, grönsaker och ostsås i en ugnsfast form. Krydda med rosmarin mellan varven. Sätt in formen i 200 graders ugn ca 35-40 minuter. Servera med bröd och sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar