05 oktober 2013

Härlig äppelkaka med mandelmjöl och kokos

Det är farligt att börja baka med nya ingredienser som kokosmjöl och mandelmjöl. Helt plötsligt öppnar sig en ny värld utanför vetemjölets trygga zon och det är bara att testa på! Stor lycka när jag hittade ett riktigt bra grundrecept på äppelkaka som just innehåller både mandel- och kokosmjöl här. Nu bakade jag den helt naturell och bröade formen med kokosflingor vilket gör att kakan helt naturligt får en touch av kokos. Dock kan jag tänka mig att lite citronskal, kardemumma eller kanel ger lite annan fin smak, väl värt att testa nästa gång! Vi åt den här saftiga kakan kall med vispgrädde till, men tänk så gott det vore med ljummen kaka och vaniljglass också!


Äppelkaka med mandel- och kokosmjöl

3 mellanstora äpplen (jag använde favoriten Aroma)
4 mellanstora ekologiska ägg
1 dl socker
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 dl grädde
50 gram smält smör
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker 

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen och sockret rejält fluffigt. Blanda alla torra ingredienser i en separat skål och rör sedan när i smeten försiktigt (men se till så att allt blandas). Smält smöret och rör ner i smeten tillsammans med vispgrädden. Häll smeten i en smord och bröad form (jag använde kokosflingor istället för ströbröd). Skär äpplena i tunna klyftor och lägg i fint mönster i formen. Grädda ca 30 minuter (känn med sticka).

2 kommentarer:

Frostrosor sa...

Vilket bra baktips! Jag försöker sedan mitten av juli låta bli vetemjöl, och det går väl ganska bra måste jag säga. Min man gjorde en äppelkaka med mixade cashewnötter som blev riktigt god, och ditt recept med kokosmjöl och mandelmjöl lär väl inte heller gå av för hackor!

Rosita Sivertsen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.