04 oktober 2013

Äppeltider på Österlen

Äpplets tid är nu! Hela Österlen översvämmas av små bås vid vägkanten där alla säljer fina äpplen och päron direkt från trädgården eller odlingen - snacka om närodlat! Lite större skala på verksamheten är det ju på Äppelriket och Kiviks musteri.
Frukt till salu utanför Karakås, strax utanför Kivik
I helgen var det äppelmarknad i Kivik. Vi var där men valde faktiskt att inte gå in på området. Att betala 100:- per person för att besöka marknadsbås känns inte helt nödvändigt, speciellt som vi var där sent på eftermiddagen på söndagen. Däremot gäller biljetten i två dagar så de som verkligen vill njuta av Kivik kan ju passa på nästa år. Vi såg dock äppeltavlan på håll, i år med motiv från paradiset med Adam och Eva. 
Äppelriket hanterar hur många äpplen som helst!
Vi brukar besöka Österlen i äppeltider varje år men nyheten för oss i år var en rundtur på Äppelrikets fabrik, dvs. där äpplen från producenterna i närheten samlas och sorteras i olika storlekar och till olika ändamål. Vilken organisation! Äpplena flyter i vattenkanaler för att skadas så lite som möjligt. Sedan fotas de för att maskinen ska sortera dem in i rätt fålla.
Äpplena fotas ur alla tänkbara vinklar för att kunna sorteras av maskinen
Äpplena paketeras i lådor à 11 kg för vidaredistribution
Vi åt lunch på innergården till Kiviks musteri. Lunchen var en soppa som var riktigt god och som kommer i ett senare inlägg! Ett besök i fabriksbutiken är ju alltid trevligt även om priserna väl inte är så mycket billigare än i matvarubutikerna numera. Lite roliga produkter brukar finnas, som calvadosäppelmarmeladen som fick följa med hem i år.
Icke så förvånande fanns det äpplen och päron till försäljning på Kiviks musteri också. 
Glada i hågen och några kilon äpplen och päron senare åkte vi hemåt (via ett besök på Stenshuvud men det kommer senare det också). Missa inte att besöka Österlen i äppeltider - verkligen en upplevelse om du gillar äpplen! 

Inga kommentarer: