19 juli 2013

Körsbärskaka med smultopping

Vi har ett körsbärsträd på odlingslotten som i år har producerat riktigt många fina men sura körsbär. Jag tror faktiskt att det var lika många körsbär förra året men då hann fåglarna före! Nu har jag plockat några liter och fryst in dem, men en skopa fick hamna i den här kakan med ursprung hos Martha Stewart. Kakan har två lager: dels en mjuk botten, dels en knaprig smultopping. Körsbären lägger sig fint mellan lagren. Servera helst ljummen med en rejäl klick vaniljglass!


Körsbärskaka med smultopping
(1 form, ca 20x20 cm)

Smultopping:
60 g smör
Drygt 1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1/2 dl råströsocker (eller farinsocker)
1 nypa salt
1/2 tsk kanel

Kaka:
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 1/2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
115 g smör, rumsvarmt
1 3/4 dl strösocker
2 stora ägg
60 g mjölk

Ca 4 dl körsbär, urkärnade

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en fyrkantig form, ca 20x20 cm. Börja med smultoppingen: mixa allt i matberedare till en smulig röra. Ställ åt sidan. Gör kakan: Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa rumsvarmt smör och socker krämigt. Vispa därefter ner äggen, ett i taget. Rör försiktigt ner de torra ingredienserna och mjölken till en slät smet. Häll i formen. Strö körsbären över formen och avsluta med att strö smultoppingen i ett jämnt lager över. Grädda i ca 45 minuter. Låt svalna lite (men servera gärna ljummen) innan servering.

Inga kommentarer: