13 juli 2013

Härliga Kullabygden

Idag blev det en heldag i Kullabygden! Kullens fyr ligger vackert och högt längst ut på udden i Kullabergs naturreservat, en bit norr om Helsingborg och Höganäs.


Vackert och vindpinat vid fyren, gott om parkering och utrymme att njuta av utsikten. Vid fyren finns utmärkta naturum med information om naturreservatet och ett kafé med våfflor och riktigt god morotskaka. Passa på att klättra omkring bland stenar längs de branta slänterna och kika in i grottor! Tänk dock på att det stundtals är ganska krävande klättring, inte direkt asfalterade stegar... Naturum erbjuder ett flertal aktiviteter, till exempel tumlarspaning från båt och bergsnedstigning. 


Björnbär växer överallt vid fyren, ofta tillsammans med vildkaprifol. 

En rejäl promenad (stundtals bergsklättring) från fyren längs en väl utmärkt led går till mysiga Mölle.


I Mölle finns fina hamnen med flera restauranger och en liten marknad (i alla fall på lördagar). Gott om besökare såklart en fin lördag som denna!


En liten bit upp från hamnen ligger Mölle krukmakeri & café med både keramik och smarrig mat! Jag åt tomatsoppa med crème fraîche och satt i den mysiga trädgården. Efter en stund kom en trubadur förbi och spelade och sjöng en stund i utbyte för en kaka. Mysigt ställe alltså! Porslinet som används i serveringen finns naturligtvis till salu också tillsammans med annat fint. 


Missa inte krukmakeriet om du är i Mölle! 


Badplatsen vid Josefinelust fick avsluta dagen. Från parkeringen är det en rätt så brant stentrappa ner till viken. Ingen sand så långt ögat når, däremot runda fina stenar. 

Inga kommentarer: