29 mars 2013

Ugnsbakad silverlök med bacon

Till en köttbit kan det ju vara gott med ett lite matigare tillbehör. Jag muntrade upp en helt vanlig stekt fläskkotlett med ugnsbakade silverlökar som är fyllda med ost och annat och sedan inrullade i bacon. Om du gör det här till ett lite finare tillfälle, koka gärna ett par extra lökar. Det är nämligen lite trixigt att gröpa ur löken och den kan faktiskt gå sönder så då kan det vara bra att ha någon i reserv. Jag gillar att använda en lagom lagrad ost här, till exempel prästost.



Ugnsbakad silverlök med ost och bacon
(2 port)

2-3 silverlökar (ungefär lika stora)
1 mellanstor vitlöksklyfta
Smör/olja till stekning
Blandad örtkrydda, salt och peppar
1 dl riven lagrad ost, t ex prästost
2 skivor ekobacon

Koka upp vatten i en kastrull. Skala silverlökarna försiktigt och lägg i kastrullen. Koka dem mjuka, vilket beroende på storlek kan ta allt från 20 till 40 minuter. Testa då och då med sticka. Sätt under tiden ugnen på 200 grader. Ta upp lökarna och skölj hastigt med kallt vatten. Använd en liten vass kniv och en sked och gröp ur så mycket du kan av lökens innanmäte. Behåll ett par lager som skal.

Hacka vitlöken fint och all urgröpt lök fint. Har en lök kollapsat så hacka den fint också, det blir bara extra fyllning. Hetta upp lite smör/olja i en panna och fräs all lök och vitlök. Tillsätt lite örtkrydda, salt och peppar. Rör ner grädde och puttra en liten stund. Ta av från pannan och rör ner den rivna osten. Smaka av med salt. Fyll lökarna och linda en baconskiva kring varje lök. Sätt in i ugnen och grädda till dess att baconen är stekt, ca 15 minuter. Servera som tillbehör till kött till exempel. Blev det fyllning över är den god att äta till också...

Psst. En enklare variant är att koka stora bananschalottenlökar mjuka. Linda med bacon och stek enligt ovan!


Inga kommentarer: