22 oktober 2012

Jakten på den perfekta tikka masalan

Indisk mat är en storfavorit för mig. Jag får inte nog av alla mustiga kryddiga smaker, speciellt nu på hösten! På restauranger äter jag helst lammrätter men hemma blir det mest kyckling- eller vegetariska rätter. En klassisk indisk kycklingrätt är ju tikka masala. I alla fall kan vi i västvärlden tro det! Många rätter som vi tror är genuint indiska och äter med glädje skapades av immigranter i England och är därför mer eller mindre anpassade till västerländska smaklökar. Till exempel tikka masala skapades enligt vissa källor (läs wiki) av en pakistansk restaurangägare i Glasgow som improviserade fram en sås av grädde, yoghurt och kryddor.

Oavsett var och varför själva rätten tikka masala uppkom är det vanligtvis en riktig god kycklinggryta. Jag har ätit sämre och bättre varianter på restauranger men också gjort mer eller mindre framgångsrika varianter här hemma. Dilemmat (eller kanske möjligheten) är ju att det finns ju inget riktigt original! Olika kryddblandningar är ju precis lika "riktiga" vilket gör att det handlar om att hitta min alldeles egna favorit. Alltså - jakten på den perfekta tikka masalan!

I helgen testade jag David Batras variant av tikka masala. Ursprungsreceptet finns med i boken David Batras inte så tråkiga indiska mat och hittas bland annat här. Kycklingen ska egentligen marineras ett dygn men jag hade tidsplanerat dåligt och fick använda fryst kycklinglårfilé som tinade i marinaden en-två timmar, vilket också funkade. Dessutom gjorde jag en hel del andra justeringar, bl.a. att sila av såsen innan kycklingen läggs i. Resultatet blev en slät sås med mycket smak! Är det den optimala tikka masalan? Nja, förvisso är grytan god men jakten fortsätter.


Kyckling tikka masala
(ca 4 port)

600 g kycklinglårfilé

Marinad:
2 dl matyoghurt
2 tsk hel spiskummin
1 liten röd chili
2 msk färsk ingefära, hackad
4 gröna kardemummakapslar
1 tsk korianderfrön
Salt

Mixa alla ingredienser till marinaden. Låt kycklingen marinera så länge den kan upp till ett dygn. Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp kycklingen ur marinaden, strö över lite salt och stek i ugnen i ca 15 minuter.

Sås:
1 mellanstor gul lök
1 mellanstor vitlöksklyfta
Smör till stekning
2 msk färsk ingefära, hackad
1 tsk hel spiskummin
1 1/2 tsk korianderfrön
1 liten kanelstång, ca 2 cm
5 kryddnejlikor
4 gröna kardemummakapslar
1 burk krossade tomater (400-500 g)
Några cashewnötter
1 tsk strösocker
1 dl matlagningsgrädde
1 1/2 dl vatten
2 msk matlagningsyoghurt
Salt

Färsk koriander
Basmatiris
Naanbröd

Hacka lök, vitlök och ingefära. Fräs tillsammans med alla kryddorna i en gryta i ca 5 minuter. Rör ner krossade tomater, cashewnötter och strösocker. Koka ca 10 minuter till. Mixa såsen slät (jag använde en kannmixer) och rör därefter ner matlagningsgrädde och vatten. Smaka av med salt. Koka 15 minuter till. (Smaka ev. på såsen och känn om den är tillräckligt finmixad för dig, sila annars av och häll tillbaka vätskan i kastrullen men låt kryddbitarna vara kvar i silen.) Lägg ner kycklingen i såsen och koka ytterligare ca 20 minuter. Smaka av med salt. Strö lite riven koriander över om du så önskar. Servera med basmatiris och gärna naanbröd och raita.

Inga kommentarer: