12 juli 2012

Jordgubbspaj med gräddfilsfyllning

En riktig somrig kaka kommer här med jordgubbar och fyllning av gräddfil. Jordgubbarna finns både i kakan och ovanpå så passa på att baka nu när jordgubbarna fortfarande är fina! Även om vi inte äter kakan just idag så får det bli en "tårta" för att hylla mamma som fyller år idag - grattis!

Receptet är rakt av från utmärkta kokboken Året runt med Saltå kvarn. Jag hittar alltid något gott att laga i den! Boken är årstidsuppdelad och den här kakan tillhör självklart sommarkapitlet.

Jordgubbspaj med gräddfilsfyllning
(ca 10 bitar)

Pajskal:
175 g smör
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl råsocker (eller hälften brun farin, hälften strösocker som jag)
1 1/2 dl havregryn

Fyllning:
1/2 liter jordgubbar (ca 250 g)
3 dl gräddfil
2 ägg
1 dl råsocker
2 tsk vaniljsocker
Ca 1/2-1 tsk stötta kardemummakärnor

Till servering:
Ca 1/2 l jordgubbar
Vispgrädde

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och rör ner vetemjöl, socker och havregryn. Tryck ut degen i en rund form med löstagbar kant. Förgrädda i ca 10-15 minuter. Öka ugnsvärmen till 200 grader. Skiva jordgubbarna och lägg dem i pajskalet. Rör ihop övriga ingredienser till fyllningen och häll över. Grädda i ca 35-50 minuter (helt och hållet beroende på ugn, min på varmluft tog ca 35 min) och låt därefter pajen svalna helt. Dekorera med jordgubbar och servera gärna med en klick grädde.

Inga kommentarer: