13 juni 2012

Citronmazariner

Jag har faktiskt aldrig gjort egna mazariner förut! Jag har definitivt funderat på att göra dem men har saknat formarna. Nu rensade jag mormors förråd på fina gamla kakformar i metall för ett tag sedan, och därmed öppnades möjligheten att baka mazariner. Formarna var dock inte ideala för mazariner eftersom de är "buckliga" och degen därmed fastnar lätt. Jag skulle därför rekommendera att använda mazarinformar i papper eller folie som är rundare i formen. Nåväl, även om några av mazarinerna kollapsade totalt när jag skulle få ut dem ur formarna blev många riktigt bra. Dessutom öste jag på med citronglasyr ovanpå och då syns ju skavankerna mindre. Lite florsocker var den avslutande touchen. Men smaken då? De här mazarinerna innehåller citron i både smet och glasyr, något som jag verkligen gillar! Det är kanske inte de enklaste kakorna att slänga ihop men de är riktigt goda!

Receptet kommer nästan helt och hållet från ett urklipp som kan vara från ICA-kuriren... Mazarinerna går bra att frysa!


Citronmazariner
(ca 15 st)

Deg:
180 g vetemjöl (3 dl)
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl strösocker
1 litet ägg (eller 1/2 mellanstort - vispa upp så är det enklare att dela)
100 g smör

Mixa ihop ingredienserna till degen. Krama ihop till en degklump och låt vila i plastpåse i kylen i ca 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i 15 lika stora bitar (enklast med våg). Tryck ut varje deg i en form. Pricka bottnarna lite lätt och förgrädda i ca 7 minuter. Låt svalna.

Fyllning:
100 g mandelspån (eller mandelmjöl)
50 g smör
2 små ägg
1 dl strösocker
Rivet skal av 1 citron

Om du använder mandelspån, mixa den fint. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt och blanda därefter ner mandeln, avsvalnat smör och citronskal. Fördela formen i formarna men lämna någon millimeter upp till kanten. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Om du använder hårda metallformar, ta ut kakorna ur formarna nu (enklast genom att vända upp och ner på dem och banka lite lätt på undersidan).

Glasyr:
2-3 dl florsocker
Ca 1 msk citronsaft (ev mer)
Ev någon droppe gul karamellfärg

Sikta florsockret och rör ut med citronsaft (lite i taget) till en trögflytande glasyr. Fördela ovanpå kakorna och låt stelna.