22 maj 2012

Whiskyglass med kanderade valnötter

När jag fyllde år häromveckan fick jag flera fina presenter, däribland boken Glass av Elisabeth Johansson. Hon har skrivit flera andra härliga böcker, bland annat Smulpajer och Min äppelbok som jag har lagat många goda grejer ur!

Boken Glass går igenom ett antal olika sätt att göra glass i olika varianter, t ex semifreddo, sorbet, glasstårtor och så ett antal tillbehör. Jag valde att laga whiskyglass som egentligen är ett enkelt grundrecept på vaniljglass med tillsats av ett par matskedar whisky. Eftersom whiskyn rörs i efter sjudning är det nog ingen lämplig glass för minderåriga direkt. Glassen hade säkert varit god i sig och Elisabeth Johansson ger förslaget att hacka ner macadamianötter. Jag valde att göra en egen variant genom att hacka ner kanderade valnötter istället. Fantastiskt gott blev det! Nötterna gjorde faktiskt det där lilla extra.

Whiskyglass
(ca 3 port)

1/2 vaniljstång (eller latmansvarianten 1 krm vaniljpulver)
2 dl mjölk, helst 3 % men mellanmjölk går också bra
1 1/2 dl vispgrädde
3 äggulor
1 dl råströsocker
2 msk whisky

Koka upp mjölk, grädde och vanilj i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen. Vispa äggulor och socker pösigt i en separat bunke. Häll ner den varma gräddblandningen över äggmixen i en jämn stråle under omrörning. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud försiktigt, under ständig omrörning, till dess att blandningen tjocknar (85 grader). Akta så att smeten inte kokar! Ta av från värmen och häll över i en skål. Låt smeten kylas ner, gärna över natten. Tillsätt whiskyn och sila ner i glassmaskinen. När glassen är färdig, rör eventuellt ner hackade kanderade valnötter (se nedan) och ställ sedan i frysen ett par timmar.
(Recept: Elisabeth Johansson, Glass)

Kanderade valnötter:
1 dl valnötter
1/2 dl råströsocker

Smält sockret i en stekpanna. Rör ner valnötterna så att de täcks av smet. Häll genast upp på bakplåtspappersklädd plåt och separera nötterna med ett par gafflar. Låt svalna helt. Använd som de är eller hacka i mindre bitar och rör ner i glassen ovan.

Inga kommentarer: