21 maj 2012

Kyckling- och pestopaj med fetaost

Har du rester av en grillad kyckling? Kanske några grönsaker som skriker efter användning i kylen också? Och så några ägg och lite mjölk? Så perfekt - du har grunden till en paj! Pajer är ju perfekta för att använda upp de där halva paprikorna, halva lökarna, halva zucchinisarna som jag lyckas samla på mig. Kyckling är ju inte nödvändig heller men gör pajen lite matigare, liksom en bit fetaost. Ta det som du har hemma helt enkelt. Jag brukar skära alla grönsaker riktigt tunt med mandolin - då behöver de nämligen inte förstekas!

Kyckling- och pestopaj med fetaost
(1 paj)

Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl fullkornsdinkelmjöl
125 g kallt smör
Ca 2 msk kallt vatten

Fyllning:
1/2 paprika
1/2 zucchini
Några salladslökar
Ev. lite rensad kyckling
3 ägg
2 dl mjölk
1-2 msk pesto
Några basilikablad
150 g fetaost
Ca 10 körsbärstomater

Mixa mjöl och kallt smör i bitar till smulor. Blanda snabbt ner vattnet och forma till en deg. Tryck ut i en pajform och nagga med gaffel. Ställ pajformen i kylen i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter. 

Skär alla grönsaker riktigt tunt, gärna med mandolin. Skär kycklingen i fina bitar. Skär fetaosten i bitar. Vispa ihop ägg och mjölk tillsammans med peston. Salta och peppra (men tänk på att fetaosten är ganska salt!). Skär gärna ner några basilikablad också. Lägg grönsakerna och kycklingen i pajformen, strö fetaosten ovanpå. Häll på äggstanningen. Avsluta med att halvera cocktailtomaterna och lägg dem ovanpå fyllningen. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. 

Inga kommentarer: