28 maj 2012

Maräng- och bärglasstårta

I helgen passade vi på att njuta av det fina vädret med fika och jag tog tillfället i akt att baka en liten tårta! Eftersom jag hade en hel del annat fika också (bland annat mandel- och rabarberbullar) gjorde jag en tårta som trots sin enkelhet blev strålande god. Ibland behövs det inte mer än två marängbottnar med glass, grädde och bär!

Jag gjorde bottnarna själv men köpte glass som definitivt överraskade mig positivt: blåbärssorbet- och vaniljglass från Triumfglass. När glassen blandades med syrliga bär blev det en perfekt fyllning till de söta bottnarna. Lite grädde och bär (björnbär och blåbär) ovanpå gjorde det hela ännu godare. Alltså, en skiss på recept:

Maräng- och bärglasstårta
(ca 8 bitar)

2 marängbottnar (använd smeten med fördela i två runda formar istället för i långpanna)
Ca 1 liter god glass, gärna med någon smak
Ca 200 g frysta bär (t ex björnbär och blåbär)
Ca 3 dl vispgrädde
Färska bär till dekoration
Gärna mynta eller citronmeliss till dekoration

Gör gärna bottnarna i förväg och förvara torrt. Låt glassen mjukna lite och rör ihop med de frysta bären. Fördela ovanpå en marängbotten, täck med den andra bottnen upp och ner (så blir ovansidan jämnare). Ställ i frysen några timmar. Innan servering, vispa grädde och fördela ovanpå tårtan. Strö bär ovanpå och garnera med lite mynta eller citronmeliss. Servera genast!

2 kommentarer:

catta sa...

Den där glassen provade jag för ett tag sedan och blev så positivt överraskad att jag fortsatt köpa den, trots BigPack-känslan när man forslar hem den..!

Helena sa...

Precis!