27 maj 2012

Mandel- och rabarberbullar

För ett tag sedan fick jag hem en förpackning mandelmjölk som är en nyhet från Alpro. Mandelmjölken består av rostade mandlar blandade med vatten och socker m.m., vilket gör den ganska söt. Perfekt alltså att baka med tänkte jag och fixade till de här bullarna! Fyllningen av mandelmassa och rabarber (från egna täppan) blev riktigt bra tillsammans med rejält med kardemumma. Saftiga och goda blev de också, perfekta att fika på i trädgården tillsammans med goda vänner och en kopp kaffe eller två.
Mandel- och rabarberbullar 
(ca 30 bullar)

50 g jäst, gärna för söta degar
150 g smör
5 dl mandelmjölk
1/2 tsk salt
3/4 dl strösocker
2 tsk nystött kardemumma
Ca 1 1/2 l vetemjöl (men häll inte i allt på en gång)

Fyllning:
200 g smör
200 g mandelmassa (riven)
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk nystött kardemumma
200 g rabarber, gärna tunna stjälkar

Ägg till pensling
Pärlsocker till dekoration

Smält smöret och häll därefter i mandelmjölken. Låt allt bli fingervarmt. Smula ner jästen i en degbunke och blanda med degvätskan. Rör i salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta väl till en smidig deg och tillsätt mer mjöl vid behov. Låt jäsa ca 30 minuter. Ta fram smöret till fyllningen och låt det bli mjukt och rumstempererat. Riv mandelmassan grovt och blanda med smör, florsocker och kardemumma. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en stor rektangel. Fördela fyllningen ovanpå. Skär rabarbern i tunna skivor och strö ovanpå. Rulla ihop och skär i ca 2 cm breda bitar. Lägg i bullformar. Låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö gärna lite pärlsocker ovanpå. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Fina tunna rabarberstjälkar är perfekta att använda som fyllning
Innan andra jäsningen

Psst. Har du inga bullformar i papper? Muffinsformar går också bra! Ställ dem gärna i en muffinsplåt av metall så håller de formen bättre. Jag körde båda varianterna eftersom mina bullformar tog slut och de tog både ungefär lika lång tid i ugnen.

2 kommentarer:

Ann-Sofi sa...

Underbart sätt att ta till vara på rabarber:)

Helena sa...

Ja, och de här bullarna blev verkligen saftiga och goda! Rabarbern gjorde att de inte blev för söta.