15 april 2012

Getostmousse med päron

På vägen hem från USA mellanlandade vi i Stockholm och firade påsk med min familj i ett par dagar. På påskdagen fixade vi till den här getostmoussen som vi serverade istället för ostbricka. Det är nämligen en osötad mousse som vi den här gången serverade med välmogna päron och svarta vinbär till.  Moussen skulle säkert funka som förrätt med andra tillbehör.  Enligt receptet, som jag tror kommer från Matmagasinet, rekommenderas även jordgubbar till, något att tänka på i sommar när de är i säsong. Vi använde en ganska mild getost på rulle.Chèvremousse med päron
(4 port)

120 g chèvre (mild getost)
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 dl kesella
2 ägg
salt, svartpeppar
smör till formarna
2 päron (välmogna)
Ev jordgubbar eller andra bär
Ev flytande honung

Sätt ugnen på 175 grader. Sätt samtidigt in en långpanna i ugnen och fyll till ungefär hälften med vatten. Skär bort eventuella hårda kanter på getosten. Mixa getost, vispgrädde, kesella och ägg till en slät röra. Smaka av med svartpeppar och salt (behövdes inte för mig). Smöra fyra ugnsfasta portionsformar och fördela smeten i dem. Sätt i den vattenfyllda långpannan och grädda i ca 30-40 minuter. Kolla så att mousseformarna inte blir för mörka på ovansidan, täck i så fall med ugnsfolie. Låt svalna och låt sedan stå i kylen till servering.

Vänd upp moussen på tallrikar. Skala päronen och skär dem och eventuella andra bär i bitar och lägg runt moussen. Ringla eventuellt lite flytande honung ovanpå. 

Inga kommentarer: