12 februari 2012

Hjärtscones med morot och kardemumma

En kulen helgmorgon eller varför inte på alla hjärtans dag passar det ju utmärkt med att lägga lite extra energi på frukosten. De här morotssconesen hittade jag i ett gammalt nummer av Elle mat och vin, då i muffinsform. Lite mjöl och en hjärtformad pepparkaksform senare: hjärtformade scones! Känner du inte för att kladda med degen och göra hjärtan, gör helt vanliga scones - de är lika goda för det! Cream cheese och marmelad funkar finfint till!



Morotsscones med kanel och kardemumma
(2-3 port)

3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 msk socker
1 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma
40 g smör
1 1/2 dl fil eller yoghurt
1 dl finrivna morötter
Ca 3/4 dl grovhackade valnötter

Sätt ugnen på 250 grader. Häll alla torra ingredienser i en matberedare. Lägg ner det kylskåpskalla smöret i mindre bitar och kör snabbt till en smulig massa. Rör sedan ner fil, morötter och sist grovhackade valnötter. Tryck ev. ut degen med mjöliga händer och använd en pepparkaksform i lagom storlek för att få fina hjärtan. Annars, klicka ut degen i ca 4-6 delar. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter, känn med sticka. Ät med cream cheese och någon god marmelad! 

2 kommentarer:

Frostrosor sa...

mumsibums så gott!

Anonym sa...

Supergoda och helt perfekta denna snöiga morgon i Jerusalem! Jag gillar verkligen din blogg, tack för alla bra recept!