03 januari 2012

Viva la pasta al salmone

Några veckor innan jul råkade vi springa på Bo Hagström på Väla center utanför Helsingborg. Han signerade sin nya bok Viva la pasta som, vilket man kanske kan lista ut av namnet, innehåller en mängd pastarecept. Utöver att beskriva hur man gör sin egen pasta ger Bosse också receptet på ett antal rätter. Mamma fick såklart ett signerat exemplar av boken i julklapp! Hon var dessutom snäll nog att laga en av rätterna när vi var på plats - nämligen en pasta al salmone. Gott, lagom starkt och rätt så enkelt tror jag!


 Bo Hagström såg nästan så här glad ut vid signeringen, trots att det var en lördag strax före jul.


Pasta al salmone
(4 port)

2 skivor lantbröd, helst dagsgammalt
1 tsk paprikapulver
1 tsk olivolja
400 g laxfilé, i stora tärningar
10 cocktailtomater, delade
Olivolja till stekning
2 vitlöksklyftor
1 röd chili (kärna ur om du inte vill ha det för starkt)
1 msk färsk timjan eller 1 tsk torkad 
2 dl matlagningsgrädde
300 g färsk pasta, gärna pappardelle (breda strimlor)

Koka upp vatten till pastan. Skär bort kanterna på brödet och smula ner resten i en bunke. Blanda med paprikapulver och olivolja, rör om ordentligt. Stek i panna tills brödsmulorna är krispigt gyllenbruna. Fräs laxtärningarna och cocktailtomaterna försiktigt i olivolja. Tillsätt finhackade vitlöksklyftor och finhackad chili. Krydda med timjan, salt och peppar. Häll på matlagningsgrädden och låt puttra några minuter. Koka under tiden den färska pastan. Ta några matskedar av pastavattnet och rör ner i såsen. Sila av pastan och blanda med laxsåsen. Strö brödsmulorna över och servera genast. Vi hade lite parmesan ovanpå också, supergott!

Recept från Viva la pasta av Bo Hagström

1 kommentar:

Anonym sa...

Blev sugen på en enkel och ren pasta igår. Detta receptet passade perfekt. Så enkelt, SÅ gott! Rekommenderar att köra färsk pasta till.