04 januari 2012

Indisk morotssoppa

Igår hälsade Emil på här i Skåne. Som storm betraktad var han nog ganska snäll men det tog ändå emot att cykla hem i iskallt ösregn som piskade mot ansiktet. Nåväl, hem kom jag - och frusen var jag. Alltså behövde vi en middag som värmde, och då passar ju morotssoppa med indiska kryddor perfekt! 

För att till starka mustiga smaker använde jag flera kryddor utöver en färdig mellanstark curryblandning. Har du ont om kryddor i skåpet, ta bara curry men tänk då på hur stark den är.


Indisk morotssoppa
(ca 3 port)

3 stora morötter
1 stor potatis
1 stor gul lök
1 tsk gula senapsfrön
1 tsk hel spiskummin
Ca 1 currypulver (eller mer om du bara använder curry)
1 tsk malen ingefära (eller lite mindre färsk)
Olja (gärna smaksatt med chili och vitlök) till stekning
Salt, peppar
1 dl matlagningsgrädde

Skala morötter, potatis och lök och hacka i tärningar. Mortla senapsfrön och spiskummin. Hetta upp oljan i en panna och fräs senapsfrön, spiskummin och currypulver en liten stund. Rör ner morötter, potatis och lök. Fräs några minuter. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Salta och peppra. Låt sjuda under lock tills morötterna är mjuka. Mixa soppan rätt så slät med stavmixer. Rör ner grädden. Smaka av med salt och kanske lite mer curry. Värm igen under omrörning. Servera gärna med krutonger (dvs. brödtärningar som du steker med olja, en gnutta salt och varför inte lite vitlök?)!

Inga kommentarer: