12 januari 2012

Lovely London dag 1

Vi tillbringade som synes nedan en långhelg i London över trettonhelgen. Förra året var vi i Rom samma tid! Rom var lite varmare men annars var vädret i London fantastiskt för årstiden, inte en droppe regn och mycket sol och blå himmel!

Vi kom till London sen eftermiddag och började starkt med afternoon tea på the Court restaurant som ligger längst upp i British museum. Scones med clotted cream och sylt, allehanda sandwiches och så några sorters kakor/efterrätter serverades - tillsammans med te såklart! Vi drack en afternoon blend som tydligen ska vara lite mildare än morgonvarianten. Te i England är verkligen en vetenskap!

 British museum sen eftermiddag. Restaurangen ligger högst upp i mitten. 

 Bricka med afternoon tea. Fint ska det vara med silverkanna!

 Sötsakerna i närbild!

Samma kväll besökte vi restaurangen
 Arbutus som ligger på 63 Frith Street i SoHo. Arbutus har en stjärna i Michelinguiden för 2011 och det märktes! Riktigt gott och trevligt! Arbutus öppnade 2006 och fokuserar på säsongsinriktad mat, gärna på lite annorlunda styckningsdelar. 

I en ganska steril lokal lyckades restaurangen åstadkomma erbjuda en varm stämning genom en genomtrevlig servitör. Dessutom serverades vinet i 250 ml-karaffer för den som så önskade, för i princip samma pris som en tredjedels flaska i vinmenyn. Vi kunde därmed testa olika viner till vår mat vilket är bra för oss som inte alltid gillar samma viner. Vi inledde måltiden med en supergod fördrink på prosecco, färskpressad clementinjuice och campari. 

 Restaurangen Arbutus i SoHo

Men maten då!? Vi åt faktiskt samma huvudrätt, en ugnsstekt kaninrulle. Till kaninen serverades cottage pie (som också innehöll kanin), kronärtskockor, morötter och pancetta. Sällan äter vi någonstans där vi verkligen renslickar tallrikarna, så gott var det! 

 
Kanin till huvudrätt

Till efterrätt tog jag en mörk chokladmousse med en gnutta clementin, pistagenötter och hackad pralin - mäktig men god! Min käre make var fortfarande lite mätt av afternoon teat så för honom blev det bara en cappuccino.


Mörk chokladmousse till clementin till efterrätt

Måltiden på Arbutus var inte billig men absolut inte överdrivet dyr heller. Två fördrinkar, två huvudrätter, två karaffer vin, en kaffe och en efterrätt slutade på runt £100. Sedan tillkommer naturligtvis serviceavgift också! Nöjda och glada rullade vi hemåt till hotellet Radisson Edwardian Kenilworth vid Tottenham Court road. En matfylld eftermiddag och kväll i London helt enkelt, och en fantastisk start på resan!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kaninrulle och kaninpaj! Jo, jag tackar jag. Jag minns en Helena som vägrade äta frukostyoghurten och -mackan på pensionatet i Berlin när hon insett att de gulliga kaninerna i burarna på gården inte var till för att kelas med utan för att slaktas och ätas. (Det kunde ju vara kanin i yoghurten också.) OK, det var för si så där 25 år sedan, men ändå. Bloggarmamman, som börjar längta till London när jag läser hur trevligt ni haft det

Spralligast sa...

Ja, men nu såg jag ju inte flådda kaniner ovanför mig... Inte så långt kvar till er resa nu!