Äsch, vi fortsätter väl på julbakstemat? Är det december så är det! Här är därför en omgång otroligt vackert gula saffransbiscottis med smak av apelsin. Jag har nämligen kommit på att jag gillar saffran som bäst när den blandas med apelsin i olika former. Här använder jag tre sorters apelsinsmaker: spritsorten Cointreau, rivet apelsinskal och så några nypor syltat apelsinskal. Biscottisarna innehåller också torkade tranbär i men har du inga sådana så ta någon annan torkad frukt istället (hackad till lagom storlek) eller varför inte grovhackade nötter?
Saffransbiscotti med apelsin och tranbär
(ca 30 skorpor)
1 paket saffran (dvs. 1/2 g)
2 msk Cointreau
100 g smör
1 knapp dl strösocker (runt 75 g)
1 ägg (mellanstort)
3 1/2 dl vetemjöl (210 g)
1 tsk bakpulver
1 dl torkade tranbär
1 msk torkade syltade apelsinskal
Rivet skal av 1 apelsin
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda saffran med Cointreau. Låt stå medan du smälter smöret. Blanda vetemjöl och bakpulver. Vispa strösocker och ägg pösigt och häll därefter i övriga ingredienser. Blanda snabbt till en deg. Ta upp degen och forma till två längder på en bakplåtspappersklädd plåt. Smeten kommer nog att kännas lite "smörig" och lös men det är helt OK, det löser sig i ugnen. Använd gärna mjölade händer så går det enklare att forma längderna, som ska vara ungefär långa som 3/4 av plåten. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut plåten och skär längderna i sneda skivor. Sänk ugnsvärmen till 75 grader. Lägg biscottisarna på sidan på plåten och låt torka i ungefär 45 minuter. Låt svalna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar