04 december 2011

Rostade vintergrönsaker med senap

Även om julen är sötsakernas högtid (i alla fall känns det så just nu!) kan det ju vara bra att äta något som är lite grönare och nyttigare. Vitaminer är ju aldrig fel! Apoteket har i år tagit fram ett antal recept som passar till Apotekets produkter. Jag hittade recepthäftet häromdagen och blev genast inspirerad att testa ett recept som ska passa till årets senap. Nu har jag inte köpt den senapen, och inte följde jag receptet speciellt mycket heller men de här ugnsrostade rotfrukterna och grönsakerna blev hur som helst riktigt goda! Vi åt dem tillsammans med rökt hjortkött och en enkel sås på crème fraiche och senap. Vet du att du väntar extra hungrigt sällskap, hacka ner några potatisar också!


Rostade vintergrönsaker med senap
(ca 3 port som tillbehör)

2 stora palsternackor
1 äpple
1 gul lök
15 brysselkål
1 msk äppelcidervinäger
1 nypa socker
1 msk grov senap (gärna med äppelsmak)
1 msk rapsolja
Flingsalt, svartpeppar

Skala palsternackorna och skär i ca 1 1/2 cm stora bitar. Klyfta äpplet och löken. Ansa brysselkålen och dela på mitten. Lägg allt i en ugnsfast form. Blanda äppelcidervinäger, socker, senap, rapsolja, en nypa flingsalt och svartpeppar. Häll över formen och blanda runt. Rosta i ugnen i ca 25 minuter (eller tills palsternacksbitarna har mjuknat).

Inga kommentarer: