19 december 2011

Lakritsknäck med turkisk peppar

Efter att ha misslyckats brutalt med en omgång lakritskola (totalt vidbränd efter ca 10 minuter) tog jag det säkra före det osäkra och kokade lakritsknäck istället. Skillnaden var nämligen att lakritsen (krossade turkisk peppar) rördes ner i den färdigkokta knäcksmeten medan lakritsen kokade med i kolan. Jag inbillar mig att kolasmeten brändes vid just därför eftersom det i övrigt var en vanlig kolasmet. Nåväl, knäcken blev jättebra, riktigt gott att ha i krossad turkisk peppar! Receptet kommer från Arla men jag dubblade mängden turkisk peppar.Lakritsknäck med turkisk peppar
(ca 70 st)

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
20 turkisk peppar
2 msk smör

Blanda vispgrädde, ljus sirap och strösocker i en kastrull. Koka upp under omrörning. Låt koka på svag värme tills smeten når 122 grader (om du använder termometer) eller fixar kulprovet. Det kan ta olika lång tid beroende på hur bred kastrull du använder. Kolla då och då helt enkelt. Krossa karamellerna i en mortel till ganska finkrossat. Ta av smeten från värmen och rör ner karamellkrosset och smöret. Häll i knäckformar och låt svalna. Förvara i kylen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Låter jättegott! Se till att ni inte äter upp allt utan har kvar så att ni kan ta med er till Stockholm! Hos oss har vi bland annat gjort den traditionella fudgen för 37:e året i rad.
Bloggarmamman