21 december 2011

Bountybollar

En modern klassiker på julfikabordet är de här kokosbollarna med chokladöverdrag. De kallas ofta Bountybollar eftersom de smakar nästan precis som chokladbiten Bounty. Olika varianter på bollarna finns på många ställen, bland annat hos Matplatsen och ICA. Bountybollarna är hur enkla som helst att göra - men det kan bli lite kladdigt när bollarna ska rullas och chokladdoppas.

Bollarna ska ställas i frysen en stund för att bli lättare att täcka med choklad. Jag glömde bort dem så att de stod ungefär ett dygn i frysen och det tog de verkligen ingen skada av. Tvärtom var bollarna lätta att rulla i choklad när de var stelfrusna.


Bountybollar
(ca 30-40 st)

50 g smör
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 drag med saltkvarnen
200 g kokosflingor
200 g ljus eller mörk choklad (jag använde 60 % mjölkchoklad)

Blanda smör, sirap, florsocker och vispgrädde i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ca 8 minuter. Smeten ska bli lite tjockare men inte mörk. Blanda ner kokosflingorna (spara någon matsked till garnering). Låt smeten svalna i formen. Forma bollar av smeten och lägg på till exempel en bricka. Ställ i frysen i minst 30 minuter, gärna längre. Smält chokladen över vattenbad och låt bollarna rulla runt och täckas med choklad. Låt stelna. Strö gärna lite kokos över. Förvara i kylen.

Inga kommentarer: