12 december 2011

Hasselnötskakor med chokladkräm

I ett gammalt nummer av Allt om Mat hittade jag receptet på de här nötkakorna med chokladfyllning. Även om tidningen bara är från 2005 var ju inte macaroner något vidare känt i Sverige då - så de här kakorna känns som föregångaren helt enkelt! De mixade hasselnötterna gör att nötbottnarna blir lite grövre än om nötmjöl används. Använd gärna choklad med minst 70 % i fyllningen så blir det en god kontrast mot de söta bottnarna.


Hasselnötskakor med chokladkräm
(ca 12 st)

150 g hasselnötter
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk mald kanel
1 äggula
Ev en gnutta vatten

Fyllning:
50 g mörk choklad (minst 70 %)
1/2 msk smör
1 1/2 msk vispgrädde

Mixa hasselnötterna. Häll över i en bunke och blanda med florsocker, vaniljsocker, kanel och äggulan. Om blandningen är för torr, tillsätt några droppar vatten i taget. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i ca 30 minuter i kylen. Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut degen och rulla 24 bollar. Lägg bollarna på en bakplåtspappersklädd plåt och tryck ut dem till runda cirklar, ungefär 5 cm i diameter. Grädda i ca 8-10 minuter och låt därefter kakorna svalna på plåten.

Gör fyllningen: smält chokladen över vattenbad och rör därefter ner smör och vispgrädden. Rör till en slät smet. Låt svalna tills fyllningen är bredbar. Lägg en klick på hälften av kakorna och lägg sedan en kaka i motsvarande storlek ovanpå. Låt stelna i kylen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Helena,

vilken fin blogg du har! Tack för inspiration, nya idéer och leenden :)

Här är en nattuggla som inte kan sova och det sista jag gör när resten av familjen (man och son) sover är att se på TV. Nä, då surfar jag hellre runt och letar nya användbara recept. Kan sitta i timmar! Jippeee nu hittade jag ju sådana tack vare din blogg :D

Hasselnötskakor med chokladkräm imorgon! STORT tack :)

Hälsningar Kicki