08 december 2011

Grönkålspaj med fetaost


Grönkål är ju både nyttigt och gott så passa på nu i vintertider att proppa i dig! Jag hackade grönkålen grovt och stoppade ner i en paj tillsammans med fetaost, champinjoner och lök. Har du inte svamp hemma så ta paprika eller någon annan grönsak istället. Glöm inte att fetaosten tillför en hel del sälta så var lite försiktigt när du saltar fyllningen. 

Just det, pajer blir väldigt fina i sådana här vågiga pajformer. Dock är det väldigt svårt att få ut snygga pajbitar, speciellt den första. En form med löstagbar kant är mer praktiskt men kanske lite mindre estetiskt tilltalande. 


Grönkålspaj med fetaost och champinjoner
(1 pajform, ca 4 port)

75 g smör
1 1/2 dl fullkornsdinkelmjöl
1 dl vetemjöl
75 g kesella

Mixa ihop smör och mjölsorterna. Tillsätt kesellan och mixa snabbt till en deg. Tryck ut i en pajform och ställ kallt i ca 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajskalet i ca 10 minuter.

250 g grönkål
2 mellanstora gula lökar
10 champinjoner (eller 1 paprika)
Salt, peppar. kanske lite cayennepeppar
Smör/olja att steka i
3 ägg
3 dl matlagningsgrädde
150 g fetaost

Under tiden som pajskalet vilar i kylen, gör fyllningen. Ansa grönkålen och ta bort de grövsta bitarna av stjälken. Hacka grönkålen grovt. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten och koka grönkålen i ca 5 minuter. Hacka under tiden löken och svampen grovt. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek löken och svampen i någon minut. Låt grönkålen rinna av och låt den sedan fräsa med i pannan. Salta och peppra.  Rör ihop ägg och matlagningsgrädde i en skål. Tärna fetaosten och rör ner. Ta ut pajskalet ur ugnen och lägg grönkålsfräset i formen. Häll över ägg- och fetaostblandningen. Grädda ca 30 minuter eller tills fyllningen har stannat och pajen fått fin färg. Låt svalna lite innan servering så är den enklare att skära. 

Inga kommentarer: