02 november 2011

Soppa med svartkål och senap

På matmässan förra helgen fanns en försäljare av skånska grejer, främst korvar men också några kryddblandningar och så svartkål. Vi fick även provsmaka svartkålssoppa som var riktigt god! Jag köpte raskt ett knippe svartkål och har haft det i kylen sedan dess. Därmed kan jag garantera att svartkål håller sig fräsch i åtminstone fem dagar.

Vad är då svartkål? Jo, den kallas också palmkål och liknar en blandning mellan savoykål och grönkål. Trots namnet är bladen gröna, inte svarta. Kålen är grov och nästan svår att riva sönder.

Närbild på svartkål

Mitt knippe svartkål fick bli en enkel soppa! Jag mixade helt enkelt kålen och kokade en stund. Som smaksättning hade jag i lite rapsolja som är smaksatt med chili och rostad vitlök, en produkt som jag har fått hem från Sverigeskafferiet. Jag gillar att oljan verkligen smakar chili! En liten gnutta räcker långt för att smaksätta en soppa som den här. Ett tips är att ha stekta baconbitar till också!


Svartkålssoppa med senap
(4 port)

300 g svartkål (två stänger ungefär)
1 msk olja/smör till stekning
1 liter vatten
2 msk grönsaksbuljongpulver (eller 2 buljongtärningar)
2 1/2 dl matlagningsgrädde
Ca 2 msk vetemjöl eller annan redning
1-2 tsk grov senap
Salt, peppar, gärna chiliolja till avsmakning

Skölj svartkålen och mixa den till små, små bitar. Hetta upp smöret/oljan i en stor kastrull och lägg i svartkålen. Låt fräsa någon minut. Häll i vattnet och buljongtärningarna, låt koka upp. Sätt på locket på kastrullen och låt sjuda i ca 15-20 minuter. Kålen är av det grövre slaget så den kommer inte att bli supermjuk. Blanda ut mjölet i lite av grädden och rör i grytan tillsammans med senapen. Koka upp och låt sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar. Droppa chiliolja över vid servering.

1 kommentar:

Fröken Dill sa...

Låter gott! Antar att man kan använda grönkål också?