02 november 2011

En inblick i det etiopiska köket

Vi var i Göteborg för att fira mannens systerdotter som är född i Etiopien. Därför åt vi såklart etiopisk mat också för att fira riktigt rejält! Restaurangen Simba på Sankt Eriksgatan (vid Operahuset) serverar afrikansk mat och hade specialöppet för vårt stora sällskap då endast etiopisk mat serverades. Gott, gott, gott! 

Pannkakan injera känns som grunden i det etiopiska köket. Injeras görs egentligen på sädesslaget teff (som ju inte växer här utan främst i nordöstra Afrika) och surdeg. Bröden/pannkakorna smakar alltså lite syrligt vilket är gott som kontrast till de starka köttrörorna. Inga bestick behövs egentligen utan här äter vi med händerna!
På bilden syns dels ris (som kanske framgår tydligt), dels olika kött-, lins- och kycklinggrytor. Efter vad jag förstår används samma grund till flertalet grytor, nämligen berbere (en kryddblandning som består av chili och andra kryddor) och niter kibbeh. Det sistnämnda är typ klarerat smör som kokas länge med kryddor som ingefära och vitlök. För att göra grytorna används mycket lök, mycket niter kibbeh och mycket berbere. Något kött läggs i och får koka länge. Alla grytorna kallas wat med olika tillägg.

Grytorna läggs ovanpå injeran, en bit nyps av med höger hand och så är det bara att mumsa i sig. Riktigt gott och smakrikt! Helt klart något som jag ska testa att laga hemma eftersom jag har berberekrydda hemma!

Inga kommentarer: