26 november 2011

Pepparkaksmacarons med lingonkräm

Igår på lunchen strosade jag runt i butikerna i Lund och fastnade återigen för Mia Öhrns fina bok Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk. Boken är så färgglad och piggar verkligen upp i novembermörkret! Jag har tittat på den flera gånger men igår blev det äntligen ett inköp (kan ju bero på att det var lönedag... plånboken är lite extra öppen då).


I boken finns ett antal recept på olika typer av bakverk. Macaronsrecepten är i princip samma grundrecept och det var jag raskt tvungen att testa. Jag har alltid en påse mandelmjöl i frysen för just sådana här baknödtillfällen. Nu följde jag inte något av förslagen på smaksättning som ges i boken för det är ju jul snart! På julen ska det mesta smaka pepparkaka tycker jag - och varför inte en kräm med lingon i mitten?

Jag använder främst viktmått nedan, tycker att det blir bäst så med macarons!


Pepparkaksmacarons med lingon- och vit chokladkräm
(ca 25 st)

170 g florsocker
110 g mandelmjöl
1/2-3/4 msk pepparkakskrydda (jag tog 1 msk - det blev nästan lite väl mycket!)
90 g äggvita (3 mellanstora äggvitor)
2 msk strösocker

Blanda florsocker, mandelmjöl och pepparkakskrydda. Sikta ner i en annan skål. Vispa äggvitorna fluffiga och vispa sedan ner strösockret. Vispa lite till så att äggvitorna blir till ett fast skum. Blanda försiktigt ner florsocker- och mandelmjölsblandningen precis så länge att du har en jämn smet. Spritsa ut till jämna rundlar (nåja, så jämna rundlar du kan få till), ungefär lika stora som en femkrona, på en bakplåtspappersklädd plåt eller två. Låt vila i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 125 grader (inte varmluft). Grädda längst ner i ugnen i ca 20-25 minuter tills macaronserna lyfter från plåten. Låt svalna.

Under tiden som kakorna är i ugnen gör du krämen som ska vara i mitten:

100 g vit choklad
2 msk vispgrädde
2 msk philadelphiaost
Ca 1/2 dl lingon (frysta går bra)

Smält chokladen, antingen i micro eller över vattenbad. Rör ner vispgrädde, philadelphiaost och till sist lingonen. Låt stå och svalna i kylen. Ta ut och rör om så att lingonen mosas lite. Spritsa (eller lägg) mellan kakorna och njut!

(Enligt Mia Öhrn håller sig macarons i kylen i 4-5 dagar. Mina brukar inte överleva så länge.)

2 kommentarer:

Frostrosor sa...

Sådana lyxiga godbitar! Trevlig första advent!

MISS ALICIA sa...

Hej!

I nätbutiken missalicia.se hittar du accessoarer för dig och ditt hem. Perfekt för julklappsshoppingen!

Vänliga hälsningar,
Miss Alicia

PS. En ADVENTSKALENDER med fina priser pågår just nu på vår Facebooksida: http://www.facebook.com/pages/Miss-Alicia/118723208236702